Written by

Fenntartható szépség(ápolás)

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1414

Habár többségünk otthonaiban, a polcokon többnyire még mindig a nagy, nem kizárólag természetes anyagokat felhasználó kozmetikai márkák termékei sorakoznak, manapság már széleskörben elfogadott tény, hogy a natúrkozmetikumokra való átállás az egészségünk, szépségünk és a környezetünk szempontjából is kifizetődő.

A kérdés azonban nem ennyire egyszerű. Hiszen mit is jelent az, hogy természetes? És fenntartható-e, ami természetes?

Általában natúrkozmetikumként gondolunk egy termékre, ha az a természetben előforduló anyagokat tartalmaz. Persze a kőolaj és származékai például abszolút természetes anyagok, de használatukat a szépségápolásban sem fenntarthatónak, sem egészségesnek nem nevezhetnénk. Szűkítsük tehát tovább a kört a növényi alapú termékekre. De vajon fenntartható-e a környezet szempontjából, ha kozmetikai cikkeink pálmaolajat tartalmaznak?

Könnyű eltévedni az összetevők listájában, ezért segítségképp összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló jelöléseket. Erre figyeljünk, ha a napi kényeztető rutinunkat is szeretnénk fenntarthatóan végezni!

 

Pálmafaültetvény

 

Mintás dobozok, csinos flakonok

Talán a legegyszerűbb, ha a csomagolással kezdjük. Biztosan megfigyeltük már, hogy kozmetikai termékeinkkel rengeteg csomagolási hulladék „jár”. Nem elég, hogy eleve flakonokban, tégelyekben árulják őket, gyakran még extra csomagolást is kapnak, melyek jobb esetben a szelektív hulladékgyűjtőben, rosszabb esetben pedig kontrollálatlanul a természetben végzik. Szerencsére egyre elterjedtebbek a csomagolásmentes termékek, ha módunkban áll, válasszuk ezeket.

Nagyon fontos, hogy ne csak az összetevők legyenek „szépek”, hanem az előállítás folyamata is. Keressük a csomagoláson (vagy ha nincs ilyen, érdeklődjünk az üzletben) a Rainforest Alliance és a Fairtrade logókat, melyek a gyártás etikus mivolta felől biztosítanak minket. A Rainforest Alliance olyan kezdeményezéseket támogat, melyek alternatívát jelentenek az esőerdők pusztítására, míg a Fairtrade-ben, azaz méltányos kereskedelemben résztvevő felek olyan egyedi árakat alakítanak ki, melyek figyelembe veszik a mindenkori gazdasági, szociális és ökológiai szempontokat is. A gyártóknak mindkét esetben nagyon komoly kritériumoknak kell megfelelniük.

Találkozhatunk még a vegán és az állatkísérletmentes védjegyekkel is. A vegán termékek egyáltalán nem tartalmaznak állati és állati eredetű összetevőket, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az áru állatkísérletmentes is, hiszen erre nincs törvényi szabályozás. A kedves nyuszifej azonban arra utal, hogy az előállítás egyik szakaszában sem engedélyezettek az állatkísérletek.

 

 

Összetevők/Ingredients

Ezen kívül még nagyon fontos, hogy a választott kozmetikumunk teljes mértékben organikus is legyen. Ellenkező esetben a termesztési folyamatban nagy eséllyel kerülnek genetikailag módosított magvak, növényvédőszerek és gyomírtók is felhasználásra. Ezek sajnos később a folyókon, folyamokon keresztül mind az óceánba kerülnek.

Azonban nem csak a növényvédőszerek, mint kozmetikai alapanyagok hathatnak rémisztően. Az alábbiakban tíz igen veszélyes összetevőt, valamint a ránk, illetve a környezetünkre gyakorolt káros hatásaikat soroltunk fel, a teljesség igénye nélkül.

 

  1. Parabének

 

Gyakorlatilag mindenben megtalálhatók a szappantól kezdve a testápolón át a szemhéjfestékig. Általában paraben végződéssel indikáltak (pl. isoparaben).

A parabéneket tartósítószerként adják hozzá a termékekhez, azonban hormonális zavarokhoz, tumorokhoz vezethet. Egy 2012-es tanulmány a vizsgált melldaganatok 99%-ban azonosított parabént, valamint egyes tengeri emlősök szöveteiben is kimutatták már.

  1. Oxibenzon (benzofenon-3)

Ezzel a vegyülettel naptejben találkozhatunk. Oxybenzone vagy benzophenone-3-ként kell keresnünk a címkéken.

Használata a hormonháztartás zavaraihoz vezethet, valamint rendkívül súlyos károkat okoz a korallzátonyokban.

  1. SLS/SLES

Azaz Sodium Lauryl Sulfate és Sodium Laureth Sulfate. Nagyon gyakori összetevő, többek között samponokban, alapozókban, arctisztítókban, fogkrémekben használják.

Bőrirritációt, a bőr természetes egyensúlyának felborulását, aknét okozhat.

  1. Szilikonok

Szilikonokat szinte minden kozmetikai termékben találunk. A cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, dimetikon és a fenil-trimetikon szavak mind-mind a termékben lévő szilikonra utalnak.

A szilikon védőréteg képzésével bent tartja a vizet a bőrben, ezáltal „hidratálva” azt. Ez viszont kevésbé hagyja lélegezni a bőrt és eltömítheti a pórusokat, habár használata súlyos egészségügyi károsodáshoz nem vezet. Környezetvédelmi okokból viszont jobb, ha elkerüljük, hiszen a szilikon nem bomlik le a környezetben.

  1. Kőolajszármazékok/Ásványi olajok

A szépségápolási termékek majdnem 100%-ban jelen vannak. Jelölésük igen változatos: Paraffinum Liquidum, Mineral oil, Petrolatum, Vaseline, Cera Microcristallina, Microcristallina Wax, Ozokerit, Ceresin.

Bolygónk védelme érdekében válasszunk inkább vizes bázisú produktumokat, hiszen az ásványi olajok nem megújuló forrásból származnak.

  1. Triklozán

Fertőtlenítő hatású szer, ezért szappanokban, dezodorokban, fogkrémekben rendszeres a felhasználása. Főleg triclosan-ként keresd.

Befolyásolja a pajzsmirigy hormontermelését, májkárosodást okozhat. A vizsgálatok szerint felhalmozódik a szervezetben, például újszülöttek köldökzsinórvérében is mutattak ki triklozánt.

Ez érvényes a vízi élőlényekre is, melyek szervezetéből szintén nem ürül ki, ráadásul megöli az algákat, melyek a vízi táplálékláncok alapját képezik.

  1. Szintetikus illatanyagok

Parfümök, dezodorok, testápolók összetevői közt bukkanhatnak fel parfume, illetve fragrance néven.

Csakúgy, mint a triklozán, szintén felhalmozódik a szervezetben és a környezetben, ezáltal főleg a vízi társulásokra van romboló hatással.

  1. Műanyag mikroszemcsék

Bőrradírokban és hámlasztókban szokták használni, a termékcímkéken polyethylene vagy polypropylene néven láthatók.

Lemosás után sajnos ez az anyag is a tengerben köt ki, így szintén a vízi élőlények lesznek elsősorban a veszélyeztetettek. Az ez által a tengeri élőlények szervezetébe kerülő műanyag befolyásolja a hormonműködésüket, ami irányítja a növekedésüket, fejlődésüket és szaporodásukat. Egyébként a csillámpor is hasonló negatív következményekhez vezet, mint a műanyag mikroszemcsék, ezért bármily szép is, a vízi élőflóra érdekében kerüljük a használatát.

  1. Polietilén-glikol

PEG jelöléssel fogkrémekben, arclemosókban, bőrradírokban, sminktermékekben található.

Enyhe irritáns, ráadásul elősegíti, hogy más mérgező vegyületek könnyebben felszívódjanak a bőrön keresztül.

  1. Formaldehid

Tartósító- és fertőtlenítőszerként körömlakkokban, szemhéj-és szempillafestékekben, tusfürdőkben, samponokban található meg. Felszabadulhat például a következő vegyületekből: quaternium-15, dimetil-dimetil és diazolidinyl urea.

Allergiás reakciókat, asztmát, fejlődési rendellenességet okozhat.

 

Nem egyszerű eldönteni, mit emeljünk le a bolt polcairól, ráadásul gyakran a kényelmünk egy részének feladásával és anyagi áldozatokkal is jár, ha veszélytelen és fenntartható kozmetikumokat szeretnénk vásárolni. Azonban mindenkit arra bátorítunk, ne hezitáljon meghozni ezeket, mert a kezdeti nehézségeket a saját és családunk egészsége, valamint a környezetünk is meghálálja. Még ha globális méretekben ezek pici lépések is, mint tudjuk: sok kicsi igazán sokra megy.

 

Források: chemistscorner.com; tudatosvasarlo.hu; sustainablejungle.com; ncbi.nlm.nih.gov; bolygonkesvarosunk.hu; helloglow.co; origo.hu; hazikence.hu; tudatosvasarlo.hu