Written by

Elfőzik a környezetünk? – avagy mennyire is károsak a gasztroműsorok

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 258

Lehet, hogy elsőre nem gondolnánk, de a tévéműsorok, kiemelten a főzőműsorok és vetélkedők is jelentős környezeti problémákat okozhatnak. A húsos steakek, az energiafelhasználás és a rengeteg elpazarolt élelmiszer, amit a versenybírák alig kóstolnak meg, mind hozzájárulnak a felesleges hulladékhoz és a klímaváltozás káros hatásaihoz. Az már szinte köztudott, hogy az ételpazarlás az egyik legnagyobb probléma globálisan manapság, de mindemellett, hogyan lehetnek még mindig ilyen sikeresek ezek a műsorok?

Egy Amerikában készített felmérés szerint a 18 és 64 év közötti emberek egyharmada néz valamilyen valóságshow-t. A média egyre gyakrabban tematizálja a klímaváltozás problémáját, azonban a szórakoztatóipar még mindig le van maradva, ez pedig a magas nézőszám miatt igen nagy problémát jelenthet. A televíziónak hatalmas ereje van, és ezzel felelősség is jár – ha a műsorok nem tükrözik a valóságot, amiben élünk, az majdnem olyan, mintha tagadnánk a környezeti problémákat.

Nincs ez másképp a főzős valóságshow-kal és versenyekkel sem, hiszen mindamellett, hogy nagy izgalmat és ínycsiklandó ételkompozíciókat biztosítanak nézőik számára, jelentősen hozzájárulhatnak a környezet rombolásához, valamint az ételpazarlás növeléséhez is.

De mennyire is hathat a főzőműsor a környezetre?

Két szemszögből vizsgálhatjuk ezt a kérdést. Az első az adás előállításának körülményeit vizsgálja, a második pedig azt, hogy milyen kulturális vagy társadalmi hatása van magának a műsornak.

A konyhán belüli problémák sokszor láthatatlanok a nézők számára, azonban van olyan, amit egy kis plusz figyelemmel könnyen észrevehetünk, ilyen pedig az ételek és alapanyagok nagymértékű pazarlása. A műsorok készítői olykor szándékosan túl sok alapanyagot vesznek, csak hogy legyen elég tartalék, ha valami rosszul sül el. Más alkalommal a felesleges hozzávalókat díszletként használják, hogy a konyha jól ellátott benyomását keltsék vagy látványos vizuális hatást érjenek el a TV nézőinél, még akkor is, ha nincs terv arra, hogy ténylegesen mindet felhasználják.

Ezen túlmenően, a zsűri tagjai gyakran csak néhány falatot esznek meg minden ételből, mivel naponta akár 12 fogást is meg kell kóstolniuk. Ezen felül pedig szinte minden műsorban fellelhető egy-egy olyan epizód, ami olyan kihívásokat tartalmaz, amelyek megkövetelik a versenyzőktől, hogy nagy mennyiségű ételt készítsenek. Habár a főzőműsorok maradék ételeit gyakran odaadják a stábnak, hogy megegyék, a higiéniai protokollok nem mindig engedik ezt meg, például, ha a zsűri vagy a szakács már evett belőle, nem kaphatja meg más az ételt.

Bár az adott környezetvédelmi problémákra való figyelem nagyon fontos, talán még fontosabb, hogy a műsor készítői milyen üzeneteket közvetítenek a nézőknek. Alapvetően nem figyelnek arra, hogy mennyi ételt is dobnak ki egy ilyen műsorban, hiszen az izgalomért és a kreatív megoldásokért nézzük őket. Azonban nem tekinthetünk el attól, hogy mekkora hatással bírhatnak ezek az adások a társadalom magatartására – azt is közvetíthetik, hogy nem baj, ha egy egész főétel a kukában végzi, azonban ezt a mentalitást jobb lenne nem követni otthon is. Amennyiben azonban a műsorok olyan séfeket és feladatokat mutatnak be, akik tudatosan gondolkodnak a fenntarthatóságról és esetleg maradékmentő, vagy kis adagokban is elkészíthető ételeket javasolnak, az hatalmas különbséget tehet a mi gondolkodásunkban is. Szerencsére már ilyen séfek, műsorok is vannak, azonban egyre több hasonlóra van szükség. Hiszen sok esetben az is elmondható, hogy amit a tévében látunk, kihat vásárlási szokásainkra is, legyen szó eszközökről vagy bizonyos élelmiszerekről, amelyeket lehet, hogy nem is fogunk felhasználni. Ezek szintúgy hozzájárulhatnak a pazarláshoz és az ételek kidobásához.

A háttérelemként és díszítésként használt rengeteg élelmiszer is legtöbb esetben a kukában végzi. Igaz, nagyon impozáns környezetet tudnak kölcsönözni egy-egy forgatási helyszínnek, azonban legtöbb esetben ezeket nem használják fel. Több olyan műsor is van, ami már lemondott ezekről az elemekről és inkább technikai megoldásokkal teszi izgalmassá a forgatási helyszíneket, azonban még mindig nem ez a legelterjedtebb.

Mit tehetünk ellene?

A tévéműsorok készítőit ugyan nehezen tudjuk befolyásolni, hiszen legtöbb esetben a nézettségi számok fontosabbak, mint a környezetvédelem, azonban nézőként kezelhetjük kritikusabban ezeket a műsorokat. Felismerhetjük azt, hogy olykor, ami a képernyőn zajlik, nem a legmegfelelőbb, és saját konyhánkban tudatosan alakíthatunk ki változásokat. Például jobban odafigyelhetünk arra, hogy minden alapanyagot felhasználjunk, ne vegyünk meg olyan dolgokat, amelyeket a tévében látunk, csak mert jól kinéző, hangzatos vagy egzotikus fogásokat készítettek belőlük, hogy aztán végül mégse használjuk fel őket, és próbáljunk meg olyan adagokat főzni, amelyek éppen elegendőek számunkra, így azt is elkerülhetjük, hogy előbb unjunk rá a fogásra, mint ahogy az elfogyna.

Forrás: The Guardian