Written by

Éghajlatváltozás = egészségügyi vészhelyzet?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 741

Sok szó esik a klímaváltozás Földet károsító hatásairól, amely különböző természeti és társadalmi katasztrófákhoz vezet, de az emberi egészségügyi kockázatok sokszor kimaradnak a diskurzusból. Pedig a betegségek kockázatát is egyre növeli az éghajlatváltozás.

Az éghajlat globális változása olyan súlyos kockázattal jár az emberi egészségre, hogy akár az elmúlt fél évszázad orvosi fejlődését is visszavetheti. Nemrég a The Lancet című orvosi folyóiratban jelent meg egy tanulmány a klímaváltozás egészségügyi következményeiről, melyet egy nemzetközi szakértői testület dolgozott ki. A tanulmány szerint az éghajlat változása olyan súlyos kockázattal jár az emberi egészségre, hogy az akár az elmúlt fél évszázad orvosi fejlődését is visszavetheti.

A klímaváltozás az átlaghőmérséklet 4 Celsius fokos emelkedéséhez vezethet, amely az aszályok, az áradások, viharok és a tengerszint emelkedésével jár. Ezek az extrém időjárási események mind növelik a fertőző betegségek, a rossz táplálkozás és a stressz kockázatát. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet arra, hogy a rossz levegőjű, szennyezett városokban élők és dolgozók életmódja negatív hatással lehet a szívre, a légzésre és a mentális egészségre. Az éghajlatváltozás közvetlen egészségkárosító hatásai a gyakoribb és intenzívebb időjárási eseményekből származnak, a közvetett hatások pedig a fertőző betegségek, a levegőszennyezés, az élelmiszerbiztonság és az alultápláltság lehetnek.

A publikáció szerint az éghajlatváltozás mérséklése jelentős egészségügyi előnyökkel járna, egy összehangolt erőfeszítés nagyszerű lehetőséget jelentene a globális egészség javítására. A tudósok szerint az éghajlatváltozás elleni fellépés számos módja azonnali egészségügyi előnyöket eredményezne. A kevesebb fosszilis tüzelőanyag elégetése csökkenti a légzőszervi megbetegedéseket. Ha a közlekedés helyett pedig mozognak az emberek (például sétálnak, kerékpároznak), akkor egyre nagyobb mértékben csökken a szennyezés és a közúti balesetek száma, valamint javul az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke aránya.

Forrás: CSR Hungary