Written by

Betondzsungel helyett zöld rengeteg – milyen lehet a jövő környezettudatos otthona?

Egyéb, Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1261

Egyre több útmutatás, praktika létezik születik azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk a klímaváltozás ellen a hétköznapok során, például energiatakarékossággal vagy tudatos vásárlással. Amennyiben jelenlegi vagy jövőbeni lakóhelyünket vesszük górcső alá – akár építkezésbe fogunk, akár felújításban gondolkodunk – az épületek környezettudatos tervezésével, szigetelésével, alternatív, formabontó megoldásokkal is lehet kísérletezni – nem is eredménytelenül!

Környezettudatos otthonteremtés: mitől zöld egy zöld épület?

A különböző fejlesztő műhelyektől, zöld mozgalmaktól, illetve az innovatív megoldásokkal kísérletező vállalatoktól sok ötletet leshetünk el, hogy a hétköznapok szintjén mit tehetünk környezetünk védelméért és a klímaváltozás megállításáért.

Ehhez kapcsolódóan a lakókörnyezetünk és annak környezettudatos tervezése és kialakítása is fontos lehet ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében. Egy, a környezettudatosság jegyében megálmodott, zöld épületet eleve úgy terveznek meg, hogy az egész életciklusában környezetbarát megoldásokat alkalmazzon, környezeti hatása pedig minimális legyen. Nagyrészt energetikai, anyaghasználati és szigetelési technológiákról van szó. Az építési anyagok tekintetében figyelembe kell venni azok teljes életciklusát, ami azt jelenti, hogy már a tervezéskor gondolni kell a kitermeléskor vagy gyártáskor kifejtett környezeti hatásokra, illetve a felhasználás, majd az elbontás során keletkező levegő- és vízszennyezésre. A zöld épületeknél szintén fontos a víz majdani hatékony felhasználása, vagy például az esővíz helyben történő hasznosítása.

Szintén hangsúlyos terület az épület fűtése, hűtése. A passzív napelemekkel megtermelt áram felhasználásával fűtött épület is remek módja az energiafelhasználás optimalizálásnak, de ma már számos, teljesen eltérő, fejlett technológiai megoldás között választhatunk. A modern napelem alapú fűtési-hűtési rendszerek programozhatók és képesek intelligens berendezésként működni, de az olyan természet-alapú megoldásoknak is egyre komolyabb, tudományosan is igazolt létjogosultsága van, mint a zöld falak vagy más néven élő falak.

Élő falak, avagy a szigetelés új módja?

Az élő falakat úgy alakítják ki, hogy egy filcszövetből, zsebekkel ellátott ponyvát terítenek ki a kívánt falrészekre és ezekbe a zsebekbe helyeznek földet és növényeket, amik aztán „benövik” a falat. Boríthatunk vele előnytelen kinézetű tűzfalakat, kerülhet az épület homlokzatára, lehet belső térelválasztó is, vagy akár dekoráció a fürdőszoba falán, mindenhol jól mutat. A zöld falaknak számtalan előnyük van: az egyre városiasodó környezetben visszacsempésznek egy kis zöldet a környezetünkbe, az energiatakarékosságot is segítik, jól szigetelnek, illetve az esztétikai színvonalon is rendkívül sokat tudnak emelni, főleg a régebbi épületek esetében. Egy 2022-ben az angliai Plymouth Egyetemen készült kutatás bizonyította, hogy akár több mint a 30 százalékkal is csökkenteni lehet egy épület fűtésszámláját, hogyha növényekkel vonjuk be annak falait egyfajta alternatív, illetve plusz szigetelésként.

A kutatás

A vizsgálat „alanya” a Plymouth Egyetem Fenntarthatósági Központjának épülete volt, mely megfelelt annak a fontos kritériumnak, hogy 1970 előtt épüljön, vagyis ne legyen kimondottan energiahatékony konstrukció. A kutatáshoz az épület egyik részét élőfallal borították be, míg a másikat nem. Mind a növénnyel borított, mind a csupaszon maradt fal ugyanolyan magas és nyugati irányba néz. A kutatócsoport öt héten keresztül végzett méréseket, melyek megállapították, hogy az élőfalas épületrész mintegy 31,4 százalékkal kevesebb hőt veszített, mint a csupaszon maradt, ráadásul egész nap stabilabb volt a hőmérséklete, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiát igényelt a fűtése. A kutatás egy nagyobb projekt része, amely nem csak azt nézi, hogy egy zöld fal mennyire képes szigetelni az épületeket, hanem hogy milyen egyéb előnyei lehetnek, például milyen mértékben használhatjuk ki a növények szénmegkötő képességét. Egy olya fal vagy tető, mely nem csak csökkenti a kibocsátást, de még ténylegesen hozzá is járul a szén-dioxid légkörből való eltávolításához, egy igazi főnyeremény lenne, hiszen aktívan képes hozzájárulni a felmelegedés okozó gázok légkörből történő kivonásához, ezáltal az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

Források:

https://www.otthonokesmegoldasok.hu/kert/zoldello-falak/