Written by

A paradicsom körforgása

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 253

Emlékeztek még arra a pár héttel ezelőtti bejegyzésre, ami arról szólt, hogy Olaszországban narancshéjból készült pohárból fogyaszthatod a narancslevedet? Az elv úgy látszik másnak is eszébe jutott: Hollandiában paradicsomokat hasznosítanak újra hasonló módon, mégpedig kartont állítanak elő a növényből, hogy aztán ismét paradicsomot csomagoljanak bele.

Az ötlet néhány nyugat-hollandiai zöldség-és gyümölcstermelőtől származik, akik néhány évvel ezelőtt összegyűltek, hogy kitaláljanak valami megoldást a hatalmas mennyiségű zöld hulladék kezelésére, ami minden ősszel a paradicsomtermelésből (több kilónyi szár, levél és virágzat) halmozódik fel az üvegházak és a földek közelében. Végül arra jutottak, hogy miért is ne használhatnák ezeket környezetbarát csomagolás előállítására?

A gazdák ötletüknek hamarosan pártfogót is találtak és egy 100%-ban újrahasznosítható kartonpapírokat gyártó holland cég vállalta a megvalósítását. A projektet 2014-ben indították el és kezdetnek több mint 85 000 metrikus tonna növényi hulladékot gyűjtöttek össze a nyugati régió termelőitől.

A paradicsom növényi részeinek a felaprítása és megőrlése után a keletkező rostanyagot újrahasznosított papírból, újságokból és kartonokból származó farosttal vegyítik, majd kartonpalettákat állítanak elő, melyek 700 g és 5 kg közötti paradicsom csomagolására alkalmasak. A termék 15-20%-ban tartalmazza a paradicsom növényi rostjait és összesen hétszer hasznosítható újra.

Az ambíciók azonban nem állnak meg itt, ugyanis most már az uborka és a paprika ilyen jellegű hasznosításán is gondolkoznak.

Forrás: livingcircular.veolia.com