Written by

Szedd magad az asztalra kerülő zöldséget és gyümölcsöt!

Egypercesek, home_slider| Views: 7299

A legtöbb zöldség és gyümölcs májustól októberig terem. Az üzletláncok, zöldségesek és a piaci árusok széles palettán kínálják nekünk a legkülönfélébb egészséges ételeket, azonban ezeknek a termékeknek az ára és elérhetősége területenként, illetve évente változik. Az utóbbi időben a mezőgazdaságból kikerülő termények árában jelentős növekedést tapasztalhattunk, ezzel pedig minden vásárlási ponton szembesülhettünk. Létezik azonban egy olyan kezdeményezés, amely lehetővé teszi, hogy elérhető áron, saját magunk szedjük le a számunkra szükséges mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget.

1980-ban indult útjára a Szedd Magad Mozgalom, melynek keretein belül ma már 28 fajta növény szabadtéri szedésére van lehetősége az érdeklődőknek. A kertek évről-évre egyre népszerűbbek azok körében, akik nem szeretnék a nagy áruházláncoknál megvásárolni, a silány minőség miatt vagy pedig környezettudatossági megfontolásból, a salátához és a gyümölcsös pohárkrémekhez való betevőt.

Kezdetekben még csak néhány gyümölcs szedésére nyílt lehetőség, mint az eper, meggy, őszi- és barack, illetve az alma, azonban mára megnőtt a kertek száma, így a növények kínálata is szélesedett. Hozzáférhetünk akár málnához, dióhoz, szőlőhöz vagy fekete berkenyéhez és fanyarkához is. Amennyiben zöldséget szeretnénk, úgy a paradicsomon és a paprikán kívül már spárgát is szedhetünk néhány magyarországi kertben. Még az otthonunk díszítését is megoldhatjuk nyitott kertekből, hiszen ötféle virágot, köztük tulipánt, jácintot és bazsarózsát is beszerezhetünk az ország különböző pontjain.

A fenntarthatóság és az egészség útján

A szupermarketekbe érkező zöldségek és gyümölcsök sokszor többszáz kilométernyi utat tesznek meg, mire mi megvehetnénk azokat. Ez környezeti szempontból kifejezetten káros, hiszen jelentős mennyiségű szennyező gáz kerül a légkörbe a teherautók és kamionok miatt. Emellett ahhoz, hogy frissnek tűnő, mégis érett terméket vásárolhassunk, korábban kell szüretelni, és sokszor az út során érik meg a zöldség vagy a gyümölcs. Ezzel szemben a Szedd Magad kertekben lehetőségünk van olyan ételt hazavinni, amelyet nem szállítottak át akár több kontinensen, és egészségügyi szempontból is sokkal előnyösebb számunkra.

Ha követjük nagyszüleink és dédszüleink példáját, és az étrendünket nagy mennyiségben olyan ételekből állítjuk össze, amelyek természetes alapanyagból készülnek és megbízható helyről származnak, annak több előnye is akadhat. Egyrészt sokkal finomabb, táplálóbb ételeket ehetünk, amelyek megbízható, helyi gazdaságokból kerülnek ki. Emellett a pazarlást is csökkenthetjük, hiszen csak annyit szedünk le, amennyit meg is eszünk, és a csomagolást is intézhetjük fenntarthatóan, saját belátásunk szerint.

Amennyiben te is szeretnél vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket az asztalodra, nézz körül, hogy milyen Szedd Magad lehetőségek vannak a környékeden. Ezek a termékek vegyi permetszerek nélkül teremnek, ráadásul jóval a piaci ár alatt be lehet őket szerezni. Ha a környékünkön találunk ilyen kerteket, használjuk ki a Földünk és az egészségünk megóvása érdekében.

Források: Greendex, Agroinform, cleaneating.hu, szeddlemagad.hu, mindmegette.hu