Written by

Itt az ősz, irány a természet!

Egypercesek, home_slider| Views: 627

Az ősz nemcsak a hűvösebb időjárást és az elszíneződő leveleket hozza magával, hanem remek lehetőséget is kínál arra, hogy kiszabaduljunk a szabadba és élvezzük a természet szépségeit. A szabadban töltött percek pedig nem pusztán fizikai és mentális egészségünkre lesznek jó hatással, hanem segíthetnek csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat is.

Az őszi erdők varázslatosak. A színes falevelek és az őszi növények lenyűgöző látványt nyújtanak, ráadásul mindehhez madárcsicsergés ad aláfestést. Kirándulásunk során közvetlenül tapasztalhatjuk meg a természet működését, az évszakok váltakozásának folyamatát. Azonban a csendesülő állatvilág és a fák lombhullatása egyúttal arra is emlékeztethetnek bennünket, mennyire sebezhető a természet. Erdőinkért és a bolygó biodiverzitásának fenntartásáért mindannyian felelősek vagyunk.

Jótékony hatások

Az őszi természeti séták remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a városi szmog helyett friss levegőt szívjunk be, és az egészségtelen ülőmunka vagy a tévénézés helyett testmozgást végezzünk. A séta ráadásul csökkentheti a stresszt és növelheti a jó közérzetünket is. Az őszi természetben való tartózkodás kiváló módja annak, hogy kiszellőztessük az elménket és feltöltődjünk.

Kirándulásunk során megfigyelhetjük a természetben zajló folyamatokat és észrevehetjük az emberi tevékenység hatását. Ez lehetőséget ad arra, hogy jobban megértsük a környezetünket és a fenntarthatóság fontosságát. A természet közelsége ösztönözhet bennünket arra, hogy környezetbarát döntéseket hozzunk mindennapi életünkben.

Ráadásul, amikor az erdőben sétálunk, kikapcsolódunk és feltöltődünk a bennünket körülvevő természetes ingerekkel, akkor nincs szükségünk fogyasztásra, nem használunk energiaforrásokat és nem bocsátunk ki káros anyagokat. Különösen igaz ez akkor, ha lakóhelyünkhöz közeli erdőbe látogatunk, vagy messzebbi célpontra való eljutáshoz fenntarthatóbb közlekedési eszközöket választunk, mint például a vonatot. Ráadásul hazánkban rengeteg csodálatos és vonattal is könnyedén megközelíthető kirándulóhely található.

Erdei szuvenírek

Erdei sétáink során ráadásul gyakran találkozhatunk olyan növényekkel és termésekkel, melyeket akár otthon is felhasználhatunk. Gyűjthetünk diót, mogyorót, csipkebogyót, gombákat, de dekorációs célra az elhullajtott levelek, gallyak, vadgesztenye is felhasználható. Így nem szükséges drága és sokszor környezetszennyező módon készülő és a későbbiekben hulladékká váló dekorációt beszereznünk.

Mindenkinek ajánljuk, hogy vegyenek részt erdei sétákon, hiszen gyönyörűek és lehetőséget kínálnak számunkra arra, hogy a természet közelében legyünk, jobban megértsük azt. Mindez fenntarthatósági szempontból is előnyös.