Written by

Hasznost a hasznossal ─ Napelemes bicikliutak

Egypercesek, home_slider| Views: 211

Világszerte egyre sürgetőbbé válik a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátás elérése és az energiabiztonság garantálása. Szerencsére egyre több kezdeményezés születik a fenntarthatóság terén, Hollandia például vezető szerepet tölt be az innovációban, anélkül, hogy állampolgárai életszínvonalát csökkentené. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miképp termel energiát a magas kerékpározási arányáról is híres nemzet.

Még zöldebb

Bármelyik pontján is járunk Hollandiának, szinte biztos, hogy szembe jön velünk egy kerékpáros. Az ország infrastruktúrája úgy lett kialakítva, hogy könnyedén utazhassunk biciklivel mindennapjaink során. Ez már önmagában is hatalmas előrelépés a fenntarthatóság irányába, de a holland vállalatok és a kormány képes volt újradefiniálni környezetbarát közlekedésüket egy úttörő kezdeményezéssel ─ napelemes kerékpárutakkal. A már meglévő kerékpárutakba napelemes technológiát építettek be a tiszta mobilitás, az intelligens infrastruktúra és a megújuló energia iránti elkötelezettség miatt.

A napelemes kerékpárutak zökkenőmentesen követik a meglévő kerékpárutakat, így a tiszta közlekedés és a megújuló energia innovatív kereszteződését teremtik meg. Az ezeken az utakon közlekedők hozzájárulnak a fenntartható villamosenergia-termeléshez, miközben a betonfelületbe ágyazott napelemcelláknak köszönhetően védelmet élveznek az eső vagy a nap ellen. Hollandia kedvező éghajlata biztosítja a napenergia hatékony felhasználását, így ezek a napelemes kerékpárutak úttörő megoldást jelentenek a tiszta energia használatára való törekvésben.

Párhuzamos kezdeméynezések

Több kezdeményezés is született a napelemes kerékpárútprojekt kapcsán. A SolaRoad az amszterdami repülőtér közelében található 70 méteres szakaszra helyezett cellákat, ami egy év alatt több mint 9800 kWh tiszta villamos energiát termelt. A kezdeményezés arra ösztönözte a holland kormányt, hogy kiterjessze erőfeszítéseit, ami egy másik napelemes kerékpárút felavatásához vezetett, amely a ZOnnerpad nevet kapta Eindhoven mellett. Ezenkívül a Wattway nevű vállalat és a BAM Royal Group összefogásában készült el két olyan kerékpáros útszakasz, melyek felületére napelemeket integráltak. A két kerékpárút már korábban is létezett, és ezekből választottak ki tesztjelleggel olyan részeket, melyek ideálisak a napelemek fogadására. A két szakaszra összesen 1000 négyzetméternyi napelem került, így igen jelentős energiamennyiséget képesek előállítani. A kerékpárutak új típusú tömör napelemekkel készülnek, amelyek mindössze néhány milliméter vastagok és ragasztásos technológiával kerülnek az aszfaltra. Számítások szerint az átadott felületek közel 160 MWh energiát lesznek képesek éves szinten generálni, amelyet aztán az országos hálózatba táplálnak be. 

A napelemek olyan anyaggal vannak bevonva, amely elég áttetsző ahhoz, hogy beengedje a napfényt, azonban ellenálljon a kerékpáros forgalomnak. A napelemek felületei nem olyanok, mint a közismert tetőpanelek, úgy vannak kezelve, hogy ugyanolyan tapadást biztosítsanak, mint a hagyományos útfelületek, tehát csúszásveszély sem áll fenn miattuk.

Ha a projekt sikeresnek bizonyul, további hasonló utakat létesíthetnek. A technológia előtt igen nagy lehetőség áll, ugyanis Hollandiában összesen 35 000 km hosszúságú kerékpárútrendszer található.

Napenergiával az utakon

De nemcsak az utakra helyeznek napelemcellákat Hollandiában. Az Eindhoven Műszaki Egyetem diákjai még nagyobbat álmodtak, és kizárólag napenergiával működő járművet terveztek. A Stella Terra nevű futurisztikus autó nemrégiben teljesített egy mérföldkőnek számító, majdnem 1000 kilométeres utat Marokkón keresztül, kizárólag a nap energiáját használva.

A napenergia-technológia közlekedésbe történő integrálása a mobilitás és a megújuló energia harmonikus együttélését szimbolizálja, amely nemcsak csökkenti a hagyományos energiatermelés környezeti hatásait, de hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és az energetikai függetlenség eléréséhez is. A napelemek alkalmazása fokozatosan növekszik világszerte, miközben átalakítja a globális energiatermelési tájat, és egyre inkább hozzájárul a zöld és fenntartható jövő kialakításához.

Források: happyeconews.com1, e-cars.hu, happyeconews.com2, happyeconews.com3