Written by

A tengerparti vizekben rejlő kincs: a tengerifű

Egypercesek, home_slider| Views: 1339

A kertekhez, tisztásokhoz és az útszélekhez hasonlóan a tengerparti vizekben is található fű, pontosabban a tengerifű, más néven a neptunfű. Az „átlagos” fűhöz képest a tengerifű a szén-dioxid megkötő képessége és a sekély vízi ökoszisztémákban meghatározó funkciója miatt hasznosabb szerepet tölt be, azonban a klímaváltozás és az emberi tevékenységek hatására világszerte gyors ütemben szorul vissza.

Az elmúlt évek kutatásaiból már kiderült, hogy a tengerifű a szén-dioxid megkötő adottságának köszönhetően nagy szerepet játszik a tengerek védelmében a mikroműanyagokkal szemben. Egy hektáron elhelyezkedő ősi, finom növény évente tizenötször több szén-dioxidot köt meg, mint az amazonasi őserdő hasonló méretű területe.

A Barcelonai Egyetem tengerbiológusai vizsgálatot végeztek a műanyagszemét-begyűjtés folyamatának mélyebb megértéshez, amelynek középpontjában egy kizárólag a Földközi-tengerben honos neptunfűfaj állt, a Posidonia oceanica. Az egy éven át tartó megfigyelés során a tengerifűből keletkezett partra sodródott, úgynevezett Neptunus-labdákat tanulmányozták azzal céllal, hogy felmérjék, hány darab műanyagrészecskét tartalmaznak. A Mallorca strandjainál partra sodródott minták felében találtak műanyagszemetet. A levelek kötegelésének mértékétől függően, nagyjából 600 és 1500 mikroműanyag darabkát öleltek fel kilogrammonként. A szakemberek az előbbiek alapján úgy becsülik, hogy a tengeri füvek éves szinten nagyjából 900 millió műanyagszemetet szűrhetnek ki a Földközi-tengerből. Az eredmények tehát azt mutatták, hogy a tengerfenéken lévő műanyaghulladék megtapadhat a neptunfű-maradványokban, majd a partra kerülve végül kijuthat a tengeri környezetből. Azt viszont nem tudták megállapítani, hogy a műanyaghulladék begyűjtése károsíthatja-e a neptunfűveket.

A tengerifű-mezők még további számos feladatot látnak el az óceáni ökoszisztémában: kulcsszerepet töltenek be a vízminőség javításában, elnyelik a szén-dioxidot, valamint több száz halfajnak nyújtanak menedéket. Ezáltal a tengeri füvek által sűrűn belakott területeken magasabb a halak és a gerinctelen állatok száma. Ezenfelül meggátolják a part menti eróziót, csökkentik a viharok táplálta pusztító és erős hullámok hatását, valamint a szárazföldi növényzethez hasonlóan a talaj megkötésében is számottevő funkciót töltenek be.

Rehabilitáció az ökoszisztéma megőrzéséért

A rengeteg pozitív tulajdonságaik ellenére, már évek óta tartó folyamat révén egy focipályányi tengerifűvel borított terület tűnik el 30 percenként. A világörökség részéhez tartozó Mallorca és Formentera között húzódó 55.000 hektárnyi Földközi-tengeri neptunfű- mező is veszélyben van. Ebben közre játszik a turisztikai területeken történő szándékos eltávolítása, a vonóhálós halászat, a szennyvíz, valamint a klímaváltozás okozta hőemelkedés is. A növény számára nem kedvező a vizek felmelegedése, mivel 28 fok feletti hőmérsékletet nem tudják megfelelően elviselni.

A problémát felismerve számos tengerifű-mezőt telepítettek vissza a fennmaradásukra alkalmas korábbi helyeikre, amelyeknek utókövetésével arra a megállításra jutottak, hogy a területek rehabilitálását követően is megőrzik a növények az előnyős tulajdonságaikat. A beültetett területeken jelentősen megnőtt a halak és a gerinctelen élőlények populációja, valamint emelkedett a víz tisztasága. Ezen kívül a környezetvédelem szempontjából is számottevő szerepüket is el tudták látni a tengeri füvek, mivel nagy mennyiségben kötötték meg a szén-dioxidot és a nitrogént. A visszaültetésük alapvetően rendkívül egyszerű: hasonlóan az átlagos kerti vetéshez, egy hajóról a sekély vízbe szórják a tengerifű-magokat, és a további teendőket pedig a természetre bízzák. Az eljárás azonban nem mindenhol működik, ugyanis vannak olyan térségek, ahol jelentősebb erőforrásokat igényelnek a megoldások.

A betelepítési tevékenységek mellett kiemelt fontosságú az is, hogy a már meglévő tengerifű-réteket megvédjük, hiszen a növények számos pozitív képességükkel hozzájárulhatnak a környezetszennyezés csökkentéséhez, ezzel is támogatva az emberi élethez alkalmas feltételek fennmaradását és a Föld megóvását.

Források: Greendex1, Greendex2, Greendex3