Written by

Kis kertben nagy világ – második rész

Egyéb, home_slider| Views: 1314

Sok gondolkodást és tervezést igénylő feladat az erkélykert kialakítása főleg akkor, ha azt sem tudjuk hol kezdjük. Előző részünkből kiderült, milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha a balkonon akarunk növényeket termeszteni, most pedig választ adunk arra is, milyen növényt mikor, és milyen karakterisztikával bíró erkélyre érdemes ültetni.

Házi gyógymód és ízletes fűszerek kevés törődéssel

Finom ízük és immunerősítő hatásuk mellet a környezetünkért is sokat teszünk azzal, ha a fűszer- és gyógynövényeket nem boltban vesszük meg, hanem magunk termesztjük.  Fő eleme lehet egy ilyen kis ültetvénynek a petrezselyem, bazsalikom, zsálya, kapor, citromfű, majoránna, tárkony, rozmaring és menta. Ezek mind viszonylag kevés foglalkozást igénylő növények, amik konyhánk ízeit színesíthetik. Mindenképpen érdemes elgondolkodni rajtuk, mivel akár a konyhánk ablakában is jó helyen lehetnek, hiszen legfőképpen csak napfényre van szükségük. A rendszeres locsolás természetesen fontos, viszont ezek a növények jobban túlélik kevesebb gondozással is. Szinte az összes a félárnyékos helyeket kedveli, emellett arra kell figyelni, hogy az ültetésükkel érdemes várni melegebb időre, nagyjából május közepéig.

Virágokkal díszített erkély

A virágoknál érdemes kifejezetten nagy figyelmet fordítani a megfelelő virágföld és a tápoldatok kiválasztására, hiszen ezek azok a fontos kiegészítők, amelyek elősegítik a növények fejlődését, amellyel szebb eredményt kaphatunk. Amennyiben az erkélyt sokat használjuk, javasolt legalább egy cserépbe büdöskét ültetni, mivel az egy természetes rovarriasztó, amely megkönnyíti a szabad levegőn töltött nyári estéinket.

Sok napsütést kedvelő virágok

A muskátli egy nagyon kedvező választás lehet napos balkonra, mivel kifejezetten kedveli a napfényt, viszont kihagyhatatlanul figyelembe kell venni, hogy nem viseli jól a sok szelet, ezért attól érdemes óvni. A sok színváltozatban elérhető petúnia is boldogan éldegél napos, széltől védett erkélyeken. Napsütötte, de időnként szeles erkélyre az őszirózsafélékhez tartozó záporvirág is megfelelő választás, amely ráadásul a szárazabb időjárást is jól bírja, hasonlóan a verbénához. Utóbbinál azonban a túlöntözésre érdemes odafigyelni, mivel hamar tönkremehet ebben az esetben. A kerti iszalag hasonlóan az előbb említett virágokhoz bírja a szelet is meg a napot is, viszont a túlöntözéssel vigyázni kell. A gyökereit a vízben szereti, míg a leveleit minél naposabb helyen.

Félárnyékban lesznek igazán boldogak

Napjaink egyik legnépszerűbb dísznövénye, a fukszia akkor lesz gyönyörű, ha az átlagosnál többet trágyázzuk, és csak rövid délutáni nap éri őket, mindemellett pedig magas vízszükséglete is van. A lobéliának is elég az a kevéske nap, amennyit egy félárnyékos helyen kap, azonban szintén rosszul bírja a szárazságot. A bakopa függőcserepekben érzi jól magát nagy a vízigénye és bírja a párás helyeket megfelelő választás egy ilyen körülményekkel bíró erkélyre. Nagy előnye, hogy ugyan nem bírja jól a szárazságot, de elhervadás helyett csak virágait dobaj el, majd ismét elég vizet kapva pár héten belül újfent kivirágzik.

Az árvácskáknak sem szabad túl sok fényt kapniuk, de a tavaszi fagyok és a szelek sem nagy ellenségei, ezért még most augusztusban is el tudjuk ültetni, és tavaszra már kicsi virágocskák borítják majd erkélyünket. Ha mérsékelt napsütés éri az erkélyünket a begónia is jó választás, amely az öntözés elfelejtésére hajlamosaknak is ideális virág lehet, mivel különösen érzékeny a túlöntözésre. Abban az esetben, ha kezdő kertészek vagyunk a margaréta egy rendkívül jó választás lehet számunkra, mivel kevés gondozást igényel.

A kivétel, amely igazi túlélőként bármilyen erkélyen megél

A borostyán,az örökzöld kúszónövény kívülről és belülről is szebbé teszi erkélyét, akkor is, ha nagyon kevés napsütés éri, és akkor is, ha egész nap a tűző napon van. Amire nagyon nagy szüksége van, az a nedvesség, így a rendszeres öntözésre még ennél az alkalmazkodóképes növénynél is fontos figyelni.

Zöldségeskert csak egy lépésre

Ha terményeket növesztése mellett döntünk, figyelembe kell vegyük azt is, hogy alapvető fogyasztásunknak megfelelő mennyiséget nem fogunk tudni megtermelni az erkélyen, viszont egy nagyon jó kiegészítő lehet. Ugyan nem lesz elég mindennapjainkra, de a napon érett, vegyszermentes friss zöldségek amellett, hogy fogyasztásuk egészséges, finomabbak is, mint bolti társaik.

A retket április és szeptember között lehet elvetni, így aki most állna neki, még mindig időben van. Körülbelül 4 héttel vetés után már termőképes is, ezért rendelkezésünkre álló hely függvényében 2-3 hetente elvetve akár annyi is megterem, hogy minden nap ehetünk belőle. A retek a napos, félárnyékos helyet kedveli. Sorokban érdemes ültetni, amelyek között hagyjunk legalább 20 cm távolságot, a növények között pedig minimum 6 cm-t. Mellé nyugodtan ültethetünk répát, babot, zöldborsót, paradicsomot vagy salátát. A répa szereti a napot, így ültetéskor ezt szem előtt kell tartanunk. Fajtától függően februártól június végéig érdemes ültetni, méghozzá 5 cm-es távolságban egymástól, és 3 cm mélyre. Ha hagymát is teszünk mellé, akkor még a sárgarépalegyet is távol tudjuk tartani. A répa mellé ültessünk paradicsomot, zöldborsót, esetleg salátát.

A legkedveltebb erkélyen termő zöldség, amely imádja a napot

A paradicsom az egyik leggyakoribb zöldség, amit erkélyen szoktak ültetni. Mivel nagyon szereti a napsütést, így az ültetés során erre kifejezetten figyelnünk kell. Emiatt azonban sosem feledkezhetünk meg a locsolásról, ugyanis a napon kívül a vizet is nagyon szereti, ha nem tudjuk eleget öntözni nem érdemes ezt választanunk. Mivel a paradicsom nem bírja a fagyot, május közepe előtt nem érdemes elültetni. Utóbbi során arra figyeljünk, hogy javasolt karókat elhelyezni mellette, amikbe bele tud majd kapaszkodni a növekedés során, továbbá nem szabad túl közel rakni egymáshoz a palántákat. A paprika is május közepe után érzi jól magát, ugyanis ahhoz, hogy mennyei legyen az íze, nagyon sok napfényre van szüksége. Amennyiben már nagyobb palántákat szeretnénk elültetni, akkor ennek akár május elején is nekiláthatunk. Ha azonban magról szeretnénk nevelni, akkor figyeljünk arra, hogy 1 cm mélyre szórjuk a magokat, majd 28 Celsius-fok melegben hagyjuk őket növekedni az öntözés hasonlóan a paradicsomhoz kifejezetten fontos.

Friss saláta egyenes a balkonról

A tépősaláta szintén megterem az erkélyen, leginkább a madársaláta, a rukkola és a lollo rosso érzi jól magát ilyen környezetben. Arra azonban figyelnünk kell, hogy ezek mellé sose kerüljön zeller, petrezselyem, mivel hasonló igényekkel rendelkeznek, ezáltal az esetlegesen kialakuló versengés rosszul érintené a fejlődését a növényeknek. A saláta is a napos, illetve félárnyékos helyet szereti, és márciustól augusztusig terem. A sorok közt legyen 30 cm, míg az egyes növények közt 3 cm távolság, és biztosítva is van a ropogós alapanyag, akár köretként, savanyítva, vagy salátában szeretnénk felhasználni.

Augusztusi ültetési útmutató

A korábban említett árvácska mellett sorra veszük még az augusztusban ültethető zöldségeket és dísznövényeket. A retek és a spenót remekül megél, és még az idei évben terem is, ha augusztusban ültetjük, de igaz ez a bazsalikomra is. Virágok közül a nefelejcs, százszorszép az, ami túl fogja élni a hideg időszakot, de dísznövényeknél azért érdemes előre gondolkodni, és amit tudunk, azt csak tavasszal elültetni.

Nem kell különleges tudás a kertészkedéshez, hiszen a kellő utánajárással, és az erkély körülményeinek alapos felmérésével már a kezdő kertészek is gyönyörű eredményeket tudnak elérni. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy akármilyen könnyen gondozható növényt is válasszunk, erkélyi kiskertünk fenntartásához sok időt kell ráfordítani a tervezésre és a kivitelezésre is, a saját termesztésű zamatos zöldségek, és a gyönyörűen illatozó virágok azonban bőven kárpótolnak a befektetett energiákért.

Forrás: megyeriszabolcskerteszete.hu, tesco.hu, otthonokésmegoldások.hu