Written by

Fektessünk együtt a bolygónkba! – Tippek és nyereményjáték a Föld Napja alkalmából

Egyéb, Hírek, home_slider| Views: 2982

Április 22-én ünnepeljük a Föld Napját, amely a bolygónk természeti kincseinek megóvására hívja fel a figyelmet. A jeles nap alkalmából összegyűjtöttünk néhány elvet, amelyek figyelembevételével a mindennapokban is hozzájárulhatunk a Föld védelméhez, emellett pedig egy izgalmas kvízzel is készültünk. Érdemes a tudásodat tesztelni, ugyanis a helyes válaszadók közül 3 szerencsés játékost a Veolia Energia Magyarország értékes ajándékokkal jutalmaz meg!

A Föld Napja kezdeményezés John McConnell aktivistához fűződik, aki egy UNESCO konferencián vetette fel az ötletét 1969-ben, a mozgalmat pedig első alkalommal 1970. április 22-én indította útjára Denis Hayes, amerikai egyetemi hallgató. Azóta a világ szinte minden pontján – Magyarországon 1990 óta – évről évre emberek milliói csatlakoznak az akcióhoz.

Az idei évben a szervezők „Invest in Our Planet!” azaz „Fektessünk a bolygónkba!” mottóval hirdették meg a kezdeményezést, amely ezúttal három alappillérre, az üzleti élet, a kormányzat és az egyének felelősségére épít. A vállalkozások, a kormányok és a civilek bevonásával több, mint egy milliárd embert szeretnének megmozgatni, annak érdekében, hogy együtt fektessünk be egy zöld jövő képébe. Rengeteg hétköznapi, ugyanakkor meghatározó lépéssel járulhatunk hozzá egyéni szinten is a Földünk védelméhez – ezekből állítottunk össze egy rövid listát.

Low Waste életvitel

2020-ban a települési hulladék mennyisége Magyarországon közel 3,24 millió tonna volt, ez azt jelenti, hogy átlagosan egy személy hazánkban kb. 332 kg szemetet termel évente, ráadásul a begyűjtött hulladékból csupán 1 millió tonnát adtak át újrahasznosításra. A klímaváltozás elleni harcban kardinális jelentőségű a hulladéktermelés visszaszorítása vagy az egyszer használatos műanyagok mellőzése. 

Húsmentes Hétfő

Az Oxford Martin School kutatói megállapították, hogyha globális szinten váltanánk növényalapú étrendre, akkor kétharmaddal csökkenthetnénk az üvegházhatású gázok kibocsátását. Korábban már írtunk  a veganuárról, amely a vegán életmód egy hónapos kipróbálására buzdít. A kihívást az év bármely szakaszába beiktathatjuk, de az is komoly lépés, ha már hetente egy olyan napot tartunk, amikor kerüljünk az állati eredetű ételeket.

Energiahatékony életmód

Égve maradt villany, feleslegesen megnyitott csapok – sokszor fel sem tűnik, hogy a mindennapokban milyen sok energiát használunk el feleslegesen. Törekedjünk az energiatakarékos otthon kialakítására és bánjunk tudatosan energiakészleteinkkel.

Mutass példát!

A legtöbbet akkor tehetünk, ha a mikrokörnyezetünkön túl a tágabb élővilágunkra is odafigyelünk. Ennek egyik legjobb módja, ha önkéntes munkával segítjük a zöld szervezeteket, vagy ha csatlakozunk az olyan nagyobb horderejű akciókhoz, mint a csoportos szemétszedések. Hívjuk fel az ismerőseink és családtagjaink figyelmét is az egyéni felelősségvállalás jelentőségére, és mutassuk meg nekik, hogy mi mit teszünk a környezetünk megóvásáért!

Képben vagy a fenntarthatósággal? Teszteld a tudásodat kvízünk segítségével!

Válaszold meg helyesen a zöld kvízünk kérdéseit és nyerj értékes ajándékokat a Veolia felajánlásának köszönhetően!  A kérdések a korábbi Körkörös Gazdaság cikkeihez kapcsolódnak, érdemes tehát ezeket olvasgatni – a helyes válaszokon túl számos érdekességet és további tippeket is tartogatnak a fenntarthatóság jegyében.

Az ajándékcsomag tartalma:

  • National Geographic előfizetés 6 hónapra
  • Tudományos Stand Up ajándékkártya, Ürge-Vorsatz Diána: A klímaváltozásról I. szóló online előadására
  • Fa madáretető ház
  • Fenntartható vászonzsákok bevásárláshoz
  • Veolia brandelt ajándéktárgyak

Kattints a kitöltésért!

Kitöltési határidő: 2022. április 29. 16:00 Eredményhirdetés: 2022. május 3.

Források: Earthday.org, Wikipedia, MEKH, University of Oxford